Crème brûlée met sinaasappel

Crème brûlée met sinaasappel

 

Zelf desserts maken is ontzettend leuk. Een indrukwekkend nagerecht voor feestjes of speciale gelegenheden is crème brûlée. Een klassieke crème brûlée (letterlijk: gebrande room) bestaat uit een custard met vanille-smaak met als bovenlaag een gekarameliseerd laagje suiker. Deze klassieker kent een lange geschiedenis en tal van heerlijke variaties op het traditionele recept.

Ik heb deze keer een crème brûlée met sinaasappel bereid. Onder het knapperige, gebrande suikerlaagje zit nu dus een heerlijke romige sinaasappelvla verstopt. Ik dacht altijd dat crème brûlée moeilijk was om te maken (en mijn eerste pogingen met een ander recept mislukten ook jammerlijk), maar met dit recept tover je in een handomdraai iets heerlijks op tafel. Het recept voor deze heerlijkheid komt uit het tijdschrift Tip (nr. 3 2005).

Tip: Voor het suikerlaagje kun je ook gewone (poeder)suiker gebruiken, maar rietsuiker heeft net iets meer smaak.


Ingrediënten

  • 400 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, opengesneden en het merg eruit geschraapt
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1-2 el sinaasappellikeur
  • 2 eieren (L)
  • 6 eidooiers
  • snufje zout
  • 50 g kristalsuiker
  • rietsuiker om de crèmes te bestrooien

Extra nodig
6 ramequins van ± 1½ dl, aluminiumfolie, crème brûlée brander, grote ovenschaal of braadslee, kookpan, fijne rasp, waterkoker
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 40 minuten oven, 150 minuten wachten

Werkwijze

  • Breng de melk samen met de slagroom, het vanillestokje en de vanillemerg tegen de kook aan en laat het mengsel ongeveer 30 minuten zachtjes trekken.
  • Neem het vanillestokje uit het melkmengsel, schraap de resterende zaadjes er met een mesje uit en meng deze weer met de melk.
  • Voeg de sinaasappelrasp, sinaasappellikeur en 3 el sinaasappelsap toe.
  • Klop in een ruime kom de eieren, eidooiers, zout en kristalsuiker luchtig door elkaar. Voeg al kloppend in een dun straaltje het roommengsel toe.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de ramequins in met wat boter en verdeel het room-eimengsel erover.
  • Zet de ramequins in een grote ovenschaal of braadslee.
  • Vet 6 kleine stukje aluminiumfolie in en leg die op de ramequins.
  • Vul de ovenschaal of braadslee met zoveel kokend water dat het niveau hiervan tot ± 1 centimeter onder de rand van de ramequins komt.
  • Plaats de schaal in het midden van de oven en stoom de crèmes in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 40 minuten gaar.
  • Neem de crèmes uit de schaal en laat ze afkoelen. Zet de crèmes als ze afgekoeld zijn minimaal twee uur in de koelkast.
  • Bestrooi de crèmes met wat rietsuiker.
  • Ontsteek de crème brûlée-brander en brandt de rietsuiker tot karamel. Pas op dat de suiker niet verbrandt.
  • Serveer direct.

 

 

Reacties

  1. Bedankt voor dit recept!
    Ik heb al meerdere malen normale crème brulee gemaakt, maar nog nooit met iets anders erin. Ik ga dit vandaag proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten