Ahornsiroopcakejes met pecannoten

Ahornsiroopcakejes met pecannoten
 

Wanneer het bijna Kerstmis is en ook de jaarwisseling in zicht begint te komen zeggen we (elk jaar opnieuw) tegen elkaar dat het jaar weer omgevlogen is. Ook ik heb de afgelopen weken weer een aantal keer gezegd dat de tijd dit jaar wel heel erg snel voorbij is gegaan. Zo had ik mezelf afgelopen mei, na het bakken van de tulband met een vulling van ahornsiroop en pecannoten, voorgenomen om snel weer een keer iets te maken met deze twee verrukkelijke ingrediënten. Inmiddels is het al december (terwijl ik het gevoel heb dat ik deze tulband pas vorige maand gemaakt heb) en is er niets van mijn plan terecht gekomen.

Gelukkig is het nog niet te laat om dit goede voornemen alsnog ten uitvoer te brengen. Voor de komende feestdagen presenteer ik dan ook deze ahornsiroopcakejes met pecannoten. De tulband was fantastisch, maar deze cakejes zijn ook absurd lekker. De subtiele zoete smaak van de ahornsiroop in combinatie met de pecannoten maken deze cakejes tot een onweerstaanbare traktatie. En wat is er nu leuker dan op eerste kerstdag vol verwachting de ovendeur open te trekken en beloond te worden met de geur van versgebakken zoet? Ik kan me geen leuker én lekkerder kerstcadeau voorstellen.


Ingrediënten

  • 215 g roomboter
  • 50 g donkerbruine basterdsuiker
  • 250 ml ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 110 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 g pecannoten + extra voor garnering
  • 275 g poedersuiker, gezeefd

Extra nodig
Eén of twee cupcake bakblikken, ca. 14 papieren cupcakevormpjes, rooster, spuitzak met spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 18 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Zet de papieren cupcakevormpjes in het cupcakebakblik.
  • Hak 75 g pecannoten in kleine stukjes.
  • Klop 115 g boter met de bruine basterdsuiker romig en luchtig.
  • Voeg 160 ml ahornsiroop toe en klop goed door elkaar.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na de toevoeging van elk ei.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven de kom en spatel dit losjes door het botermengsel.
  • Spatel de gehakte pecannoten door het beslag.
  • Schep het beslag in de vormpjes en bak de cakejes in ongeveer 18 minuten gaar, of tot een caketester er schoon uit komt.
  • Haal de cakejes uit de oven en laat ze nog 5 minuten in het bakblik staan.
  • Plaats de cakejes dan op een rooster om verder af te koelen.


  • Meng 100 g boter romig. Voeg in delen de poedersuiker toe en klop goed door.
  • Voeg 90 ml (6 eetlepels) ahornsiroop toe en blijf kloppen tot je een romig mengsel hebt.
  • Schep het glazuur in een spuitzak met spuitmondje en spuit op elk cakeje een flinke toef glazuur.
  • Rooster de pecannoten voor de garnering in een droge pan en leg op elk cakeje een noot.
  • Serveer de cakejes.



Reacties