Blondies

Blondies
 

Wie van chocolade houdt, houdt van brownies. Het zal je dan ook niet verbazen dat brownies een verleiding zijn die ik niet kan weerstaan. Toch zijn er mensen die niet zo van de sterke smaak van pure chocolade houden en er dus geen hap van door hun keel krijgen. Voor deze mensen (en natuurlijk voor alle andere zoetekauwen) is er de blondie: het lichtere zusje van de brownie.

Zoals de naam het eigenlijk al aangeeft, worden blondies van witte chocolade gemaakt. Als groot liefhebber van brownies was het wel even wennen aan de blondie, ik miste de volle chocoladesmaak (witte chocolade is tenslotte geen echte chocolade) en zachte smeuïgheid. Maar na een tweede keer dit recept te hebben uitgeprobeerd ben ik zeker een fan geworden: blondies zijn echt verrukkelijk!

Tip: roer de ingrediënten niet te lang door elkaar, daar worden de blondies heel erg droog van. Het originele recept uit Het Hummingbird Bakboek vraagt om fijne kristalsuiker, maar ook met lichtbruine basterdsuiker smaken de blondies heerlijk. Daarnaast worden er in dit recept pecannoten verwerkt, maar je kunt ook andere noten (zoals macadamianoten of hazelnoten) of bijvoorbeeld gedroogde cranberry’s gebruiken.


Ingrediënten

  • 150 g witte chocolade, grofgehakt
  • 125 g boter
  • 150 g (fijne) kristalsuiker of lichte basterdsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • 200 g bloem, gezeefd
  • snufje zout
  • 115 g gedopte pecannoten, fijngehakt

Extra nodig
Een brownievorm van minstens 23 x 23 centimeter groot, bakpapier
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 30 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Doe de witte chocolade samen met de boter in een vuurvaste schaal en smelt het mengsel au bain-marie tot een gladde massa.
  • Neem de schaal van de pan en voeg de suiker toe. Blijf roeren tot alles goed is vermengd.
  • Voeg de eieren en het vanille-extract toe aan het chocolademengsel. Blijf goed kloppen zodat de eieren niet stollen door de warmte. Het is niet erg als het beslag eruit ziet alsof het is geschift.
  • Doe de bloem, het zout en de pecannoten erbij en roer tot alles goed is vermengd en de noten gelijkmatig in het beslag zijn verdeeld.
  • Schep het beslag in de vorm en bak de koek ongeveer 25-30 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is en het gebak in het midden nog zacht is.
  • Laat de koek volledig afkoelen in de vorm en snijd hem in vierkantjes of rechthoekige repen. 

 

 

Reacties